Libušín 2011

Cesta

Dne 22.4.2011 jsme vyjeli na naši vůbec první bitvu do Libušína. Je to malé městečko na severo-západ od Kladna (prostě za Prahou směrem na S-Z) Po 7 hodinách cestování vlakem, s 40-ti kilovým batohem štítem a stanem jsme dorazili na místo. Ještě v pátek se k nám připojil kolega Hynek Raška až od Domažlic.



Bitva: sobota

V sobotu 23.4. jsme se ráno (hned poté co jsme se ohřáli na ranním slunci) zaregistrovali a šli na nácvik. Po nácviku pomalu začínali chodit diváci. Předal jsem foťák tátovi, který pak natočil všechny záběry do videa (viz níže). Šli jsme se všichni tři obléct do zbroje. Ještě před bitvou s námi bylo uděláno interview a pár vystrašených dětí si s námi udělalo fotku.

Samotná bitva měla začít v 15:00, ale začala až o půl hodiny později. Počasí bylo sice krásné, ale bylo nám šílené vedro. Naštěstí mezi námi pobíhaly ve volných chvílích ženy se džbánky vody a brčky. Těm patří obrovské díky. Vzhledem k tomu, že to byla moje i bráchova první bitva, tak jsem měl docela strach. Velice nepříjemná byla střelba z děl, která doslova otřásala zemí. Pak už nás čekal první střet, moje první smrt a rána do hlavy (helma obstála na výbornou). Pokračovalo se mnoha ústupy a útoky. Trochu se zapomnělo na scénář, a tak to bylo někdy drsnější než by v daný moment mělo být. Náš RS pluk (RS = raný středověk) byl dost malý, a proto jsme museli postavit levé i pravé křídlo. Problém byl s tyčovými zbraněmi ostatních pluků, protože se svými meči jsme na ně prostě moc nedosáhli.

Sobotní bitvu jsme všichni přežili docela ve zdraví. Brácha si akorát potrhal vázání na ramenech, ale to ještě v ten den spravil. Co vím, tak akorát dva lidi vezli sanitou do nemocnice.


Bitva Libušín 2011 - 720p



Bitva: něděle


Nedělní bitva už nebyla podle scénáře. Byla to volná bitva. Bylo nás asi 60. Rozdíl od scénované bitvy byl hlavně v prudkosti boje. Naštěstí ale nikdo nebyl zraněn. Kromě klasických liniovek proběhly i kruhy cti (ve formě duelů). Tady jsme všichni měli místo a čas na techniku, kterou ještě moc nedisponuji, takže jsem nikoho nepoložil.

Autorem dalších tří fotek je Kateřina Postránecká. Děkujeme za zapůjčení.

Závěr

Celkový dojem z víkendu mám velice dobrý. Vzhledem k tomu, že jsme byli tři, tak jsme se ani ve volném čase nenudili. Prošli jsme trh a něco nakoupili. Po nedělní bitvě jsme jeli domů. Po sedmi hodinách jízdy vlakem, jsme o půlnoci přijeli domů.

Velké díky organizátorům a spoluorganizátorům, že jsme mohli navštívit takovou bitvu :)